Route en bezienswaardigheden Senja-route

De Senja-route is 102 kilometer lang en loopt over het eiland Senja, gelegen in het Noorden van Noorwegen. Het eiland staat bekend om de prachtige natuur en de mogelijkheden om wandelingen en fietstochten te maken, te klimmen op de bergen of te duiken in de zee.

De route bestaat uit de provinciale wegen 86, 862, 7868 en 7886 en verbindt de plaatsen Gryllefjord en Botnhamn met elkaar. Het gaat bij deze National Scenic Route niet om één doorgaande route, maar om een route met twee zijwegen. Door deze extra wegen kan je nog meer zien van één van de grootste eilanden van Noorwegen. Langs de route zijn er diverse bezienswaardigheden, deze staan op rij van Gryllefjord naar Botnhamn. De route kan uiteraard ook in andere richting worden gereden.

Lees meer over de toeristische route Senja >
 

Dorp Bergsbotn

Bij het dorp Bergbotn is een gelijknamige rustplaats aangelegd langs de Senja-route. De rustplaats bestaat uit een platform van 44 meter lang, waar je een prachtig uitzicht hebt over het dorp, het eiland Senja en de Noorse Zee.

Het platform is toegankelijk voor rolstoelen en is tijdens het Noorderlicht-seizoen ook een prachtige plek om te genieten van het Noorderlicht en het uitzicht over de omgeving.
 

Rustplaats Tungeneset

Bij het voorgebergte tussen de Steinsfjord en de Ersfjord ligt rustplaats Tungeneset. Het is gelegen langs de kust van Senja, op een punt dat uitkijkt op de Noorse IJszee en aan de zijkanten op de Steinsfjord en de Ersfjord.

Parkeer je voertuig op de parkeerplaats en loop over de houten loopbrug over de rotsen naar de rand van het water. De loopbrug is toegankelijk voor rolstoelen, waardoor iedereen kan genieten van het adembenemende uitzicht. Bij de rustplaats zijn ook sanitaire voorzieningen, deze zijn echter wel van begin oktober tot begin mei afgesloten vanwege het winterse weer. De Senja-route blijft in de wintermaanden wel open.
 

 

Witte strand Ersfjordstranda

Onderweg over de Senja-route rij je langs één van de mooiste stranden van Noorwegen. De Ersfjordstranda, ook wel Ersfjord Beach genoemd, is een prachtig strand gelegen in de Ersfjord, vlakbij het gelijknamige dorp.

Ersfjordstranda ligt direct langs de weg 862 en is wereldwijd bekend vanwege het witte fijne zand, waardoor het strand een tropische uitstraling heeft. De Ersfjord is omringt door hoge bergen, wat een geweldige uitstraling aan het strand geeft.

Bij de parkeerplaats staat een architectonisch toiletgebouw dat verguld is. Het bijzondere gebouw steekt mooi af tegen de achterliggende bergen, maar valt bij al het natuurschoon in de Ersfjord toch redelijk in het niet. De sanitaire voorzieningen zijn in de wintermaanden afgesloten, dit is ongeveer van begin oktober tot begin mei.
 

Historische vissersdorp Mefjordvaer

Het historische vissersdorp Mefjordvaer is gelegen aan het einde van de zijweg 7868. Onderweg naar het dorp kom je langs de plaats Senjahopen en door de fjord Mefjorden. De in totaal 16 kilometer lange fjord is rijk aan diverse wandelroutes.

Niet alleen kan je het dorp ontdekken en de verschillende activiteiten die er in de omgeving te doen zijn, ook kan je bij dit eindpunt van de National Scenic Route genieten van het prachtige uitzicht bij de golfbreker. De Noorse overheid heeft hier een speciaal gebouw geplaatst, waar je optimaal kan genieten van het uitzicht. Tevens beschikt het gebouw over sanitaire voorzieningen, deze zijn het hele jaar geopend.
 

Eiland Husøy

Een andere zijweg van de Senja-route is de weg 7886 naar het eiland Husøy. Het eiland is ongeveer 110 vierkante meter groot en er wonen bijna 300 mensen. Het eiland is gelegen in de Øyfjord en is het thuis van de meest actieve vissersgemeenschap van Senja. Voorheen was Husøy alleen bereikbaar per boot, maar tegenwoordig kan je via een golfbreker en tunnel eenvoudig op het eiland komen.