Over de toeristische route Senja

De toeristische route Senja is één van de mooiste routes van Noorwegen. De route is 102 kilometer lang en gelegen op het eiland Senja, waar de route ook naar is vernoemd. De route verbindt de plaatsen Gryllefjord naar Botnhamn, ook zijn er twee zijwegen. Op wegenkaarten zijn de wegen te vinden als 86, 862, 7868 en 7886.

Het eiland Senja is gelegen in de meest noordelijke provincie Troms og Finnmark en behoort tot de grootste eilanden van Noorwegen. Spitsbergen is het grootste eiland van Noorwegen, gevolgd door Hinnøya en Senja. Als Spitsbergen niet mee wordt gerekend, dan is Senja het op één na grootste eiland van Noorwegen.

De 102 kilometer lange toeristische route Senja loopt grotendeels langs de kust van het ruim 1500 vierkante meter grote eiland. Het is geen doorgaande route, maar een route met twee zijwegen. Door de twee omwegen naar Mefjordvaer en Husøy kan je nog meer hoogtepunten van het bijzondere eiland zien.

De route kenmerkt zich door steile bergen die eindigen in de oceaan, fjorden met helder water, witte stranden, kleine vissersdorpen en soms ook smalle wegen. Het schilderachtige landschap verveelt geen moment en is een goed voorbeeld van hoe prachtig en divers Noorwegen is.
 

Senja: Het perfecte eiland voor buitenmensen

Het eiland Senja wordt gezien als de perfecte bestemming voor buitenmensen. Mensen die van de natuur houden en er willen wandelen, fietsen, klimmen, duiken of andere buitenactiviteiten. Het eiland telt vele mogelijkheden voor uitdagende en prachtige wandeltochten. Dit kan bijvoorbeeld langs de kust, door de bergen en door fjorden. Overal op het eiland zijn wandelpaden te vinden, zowel voor beginners als gevorderde wandelaars.

Ook bij fietsers en wielrenners staat Senja goed op de kaart. Het ruige kustlandschap trekt jaarlijks vele fietsliefhebbers. Het relatief heuvelachtige landschap wordt gezien als een mooie uitdaging, maar zeker geen erg lastige uitdaging. De toeristische route Senja staat voor fietsers ook op de kaart als onderdeel van de National Clyde Route 1. Deze fietsroute loopt langs de gehele Noorse kust en is voorzien van bewegwijzering. Tussen de stad Bergen en Noordkaap valt de fietsroute ook samen met de Atlantische kustroute EuroVelo 1.
 

 

Mooiste wegen van Noorwegen

De wegen 86, 862, 7868 en 7886 behoren tot de allermooiste wegen van Noorwegen. Samen vormen de wegen de toeristische route Senja, dat is uitgeroepen tot één van de mooiste wegroutes van het land.

De Noorse overheid heeft in totaal 18 routes aangewezen als Nasjonale Turistveger, in het Engels de National Scenic Routes genoemd. Deze routes liggen verspreid over het land en tonen ieder de prachtige en afwisselende natuur die het land rijk is.
 

365 dagen per jaar open

Noorwegen staat bekend om de fjorden, maar ook om de vele sneeuw die er in de winterperiode valt. Vele National Scenic Routes zijn vanwege de sneeuwval in de wintermaanden afgesloten. De routes bestaan vaak uit wegen die voornamelijk door toeristen worden gebruikt, inwoners maken dan vaak gebruik van snellere doorgaande wegen. Als er goede wegen in de buurt zijn, is er voor de overheid geen noodzaak om de toeristische wegen sneeuwvrij te houden. Op het eiland Senja bestaat de route uit lokale wegen, die juist van groot belang zijn voor de eilandbewoners. Deze wegen worden daarom begaanbaar gehouden, de toeristische route Senja is dan ook het hele jaar door te rijden. Wel zijn de sanitaire voorzieningen langs de route in de wintermaanden dicht.