Omgeving van Senja

De eilandroute Senja is gelegen op het gelijknamige Noorse eiland, in het Noorden van Noorwegen. Niet alleen de prachtige route is de moeite waard om te bezoeken, ook zijn er in de omgeving diverse andere bezienswaardigheden. Om het optimale uit je reis te halen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.
 

Stad Tromsø

Tromsø is de grootste stad in het Noorden van Noorwegen en heeft een centrumfunctie voor de regio. De stad telt in totaal ongeveer 75.000 inwoners, dit hoge inwonersaantal komt mede door de vele studenten die er wonen. Tromsø verkreeg in 1789 handelsrechten en in 1794 werd het officieel een stad toen het stadsrechten kreeg. De stad kreeg in de 19e eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden.

Door de ligging ten noorden van de Poolcirkel is er tussen eind mei en half juli de bekende middernachtzon te zien. In de wintermaanden komt de zon een tijd niet op en is het 24 uur per dag donker, dit wordt de poolnacht genoemd. Tromsø is niet alleen bekend als stad en door de ligging, maar ook als de ideale plek om het Noorderlicht te zien.
 

 

Geniet van het Noorderlicht

Als mensen aan Noorwegen denken, dan wordt er vaak aan fjorden en het Noorderlicht gedacht. Het Noorderlicht staat bij vele reizigers hoog op de bucketlist om eens met eigen ogen te zien. Het lichtverschijnsel, dat officieel Aurora Borealis heet, kan van ongeveer eind september tot eind mei bewonderd worden. Het poollicht is niet iedere dag zichtbaar, hiervoor moeten de weersomstandigheden ook meewerken. Het is dan ook altijd aan te raden om meerdere dagen uit te trekken in Noord-Noorwegen, zodat de kans op het zien van Aurora Polaris wordt vergroot. Het Noorderlicht is ook boven Senja zichtbaar, dus je hoeft niet speciaal voor het licht naar een andere regio.
 

Eiland Andøya

Vlakbij Senja ligt het eiland Andøya, waar ook één van de mooiste routes van Noorwegen gelegen is. De toeristische route Andøya (➚) is uitgeroepen tot National Scenic Route, net als de route op Senja. Deze routes behoren officieel tot de 18 mooiste routes van het land. De route staat bekend om de prachtige stranden en tevens kan je de route combineren met een bezoek aan het Andøya Space, waar je meer kan leren over de ruimte en ook het Noorderlicht. Tussen het noordelijkste puntje van Andøya en Senja vaart in de zomermaanden een ferry, waardoor de twee prachtige wegroutes dus eenvoudig zijn te combineren.
 

Ontdek de eilandengroep Vesterålen

Het eiland Andøya is onderdeel van de Vesterålen eilanden (➚), een archipel die je tijdens een rondreis door Noorwegen zeker niet mag missen. De eilandengroep bestaat uit ruim 1300 eilanden, waarvan een paar grote eilanden. De archipel staat bekend om de adembenemende bergen, vissersdorpjes en uitgestrekte kustlijnen. De eilandengroep ligt net boven de Lofoten en wordt gezien als het relatief onontdekte broertje hiervan. Het is hier een stuk minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi.
 

De bekende eilandengroep Lofoten

In de omgeving liggen ook de Lofoten eilanden (➚), misschien wel de beroemdste eilanden van de wereld. Deze iconische archipel, gelegen aan de rand van de Noorse Zee, staat bekend om zijn dramatische landschappen, schilderachtige vissersdorpjes en geweldige natuurlijke schoonheid.

Van schilderachtige vissersdorpjes, zoals Reine en Henningsvær, tot uitgestrekte witte zandstranden, zoals Uttakleiv en Haukland. De archipel biedt ontzettend veel mooie bezienswaardigheden. De eilandengroep kan je ook met een roadtrip ontdekken, de toeristische route Lofoten (➚) brengt je namelijk langs de meest bijzondere bezienswaardigheden op de grote eilanden.
 

Drielandenpunt Noorwegen, Zweden en Finland

Als je Senja bezoekt, bevind je je hoog in het Noorden van Noorwegen. De grenzen met Zweden en Finland zijn dan ook dichtbij. Midden in de natuur ligt het drielandenpunt tussen Noorwegen, Zweden en Finland. Langs de snelweg E8, net over de grens met Finland, ligt de parkeerplaats voor de wandelroute Saanatunturi. Hier start de wandeltocht van in totaal zo’n 5-6 uur.

Het drielandenpunt bereik je tijdens een wandeltocht door de natuur en het is aangegeven met een herkenningspunt. Omdat het drielandenpunt in het water ligt, is er een steiger gebouwd om naar het punt te komen en er ook omheen te kunnen lopen. Het bijzondere van het punt is dat het het meest noordelijke drielandenpunt ter wereld is, het meest noordelijke punt van Zweden is en tevens het meest westelijke punt van Finland.